Feministisk anti-rasism

Jag ville veta mer om Alexandra Pascalidou efter hennes fadäs där hon ertappades i sin lögn om att fly landet för att komma undan allt hat. Jag kan inte påstå att jag har följt hennes karriär, men jag har en uppfattning om ungefär hur pass tungt hennes röst väger och att hennes hjärtefrågor är feminism och anti-rasism, det vill säga att manshat är OK och allt är vitas fel…för att de har fötts med fel hudfärg.

Så jag hittade det här och lyssnade igenom den här ”debatten” (läs: massintervjun med en uppenbart skev syn på vad anti-rasism är):

Om jag hade varit där och blivit tillfrågad den första halvtimmen eller så så hade jag sagt något i stil med det här om hennes anti-rasism:

”Jag kan inte låta bli att lägga märke till att du har frågat alla andra om de har blivit utsatta för rasism men du väljer att fråga mig en annan fråga. Skulle jag få den frågan nu så skulle jag svara ”ja, det har jag – senast det hände var för 15 sekunder sedan då en debattledare i P1 valde att ställa mig en annan fråga än de andra på grund av min hudfärg”

Vilket illustrerar vad jag anser är en av de stora problemen med debatten idag – Rasister finns överallt på jorden, men ändå så vill vi bara peka ut de med en viss hudfärg som rasister. Om Blonda Fredrik och Svarthårige Ali säger precis samma negativa saker om svarthåriga Kostas så händer det allt som oftast att bara en av dem utmålas som rasist och potentiellt sett får allvarliga konsekvenser såväl socialt som på jobbet.

Jag menar när jag ser mig omkring här så har ju nästan varenda en här som utger sig för att kämpa mot rasism hetsat mot människor på grund av deras hudfärg, kön och sexuell läggning. Det har blivit inte bara socialt accepterat utan nästan ett krav att prata nedlåtande om vita kränkta cis män. Att prata lika nedsättande om t.ex. svarta kränkta bögar skulla vara ultra rasistiskt, men ändå så ska det vara OK att prata så om vita hetro män? Det är inte OK.

Och det finns nästan ingen som konsekvent avstår ifrån all rasism, de som gör det svartmålas och kallas rasister – ironiskt nog för att de inte håller med ”anti-rasisterna” när de raljerar mot vita män.

Hur tror ni det påverkar unga vita pojkar att höra att DE är våldsamma, att DE har en ofantlig makt, att DE är rika, att DE är rasister, att DE har det så lätt – när de i själva verket går på soc eller har ett skitjobb med en taskig chef? Hur tror du att invndrar ungdomar i samma situation reagerar när de får höra att de unga vita pojkarna har det så bra?

Det här är något som föder rasism, inte motverkar den.

Lyssna nu, det finns ett enkelt fyrstegsprogram för att bekämpa rasism:

1. Identifiera problemen bakom rasismen och ett multikulturellt samhälle.
2. Diskutera och enas om vad som är de bästa lösningarna för de problemen.
3. Implementera de lösningarna
4. Mät av och se om det har fått önskad effekt. Om de inte har det, gå tillbaka till steg 1.

Det är så oerhört enkelt, men i dagsläget så är det omöjligt, dels för att vi kommer inte ens halvvägs in på steg 1 innan någon skriker ”RASIST” och därmed stänger ner problemanalysen, men dels också för att vi inte för någon statistik över problemen.

Hur ska vi kunna bemöta rasistiska argument på ett intellektuellt uppriktigt sätt som att ”invandrare går på soc” eller ”invandrare är kriminella” om vi inte kan komma med objektiva, konkreta bevis som bevisar motsatsen? Och OM de objektiva, och konkreta bevisen visar att rasisterna har rätt…att vi då också är så pass ärliga så att vi erkänner det som ett problem och tar vårat ansvar som tänkande vuxna individer och lägger ökade resurser på att hjälpa invandrare ut ur bidragsberoendet eller att upptäcka och förebygga kriminellt beteende bland invandrare i samhället.”

Jag tror att det hade kunnat föra anti-rasism debatten frammåt, men jag tvivlar på att det är det hon egentligen vill om det betyder att hon måste avstå från att göra vita till syndabockar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>